Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentsd meg az elefántokat! 2024. április 16.

A természetvédők naptárában április 16-a az elefántokról szóló figyelemfelkeltő nap, amelynek alkalmából mi is szeretnénk ráirányítani a figyelmet ezekre az állatokra, és arra, hogy mi az Állatkertben hogyan járulunk hozzá a védelmükhöz.

Save the Elephant Day – ezen a néven emlegetik angol nyelvterületen április 16-át. Magyarra ezt, ha nem is szó szerint, „Mentsd meg az elefántokat napnak" fordíthatnánk. A felvívás nem indokolatlan, hiszen az ázsiai és az afrikai szavanna elefánt veszélyeztetett, az afrikai erdei elefánt pedig kritikusan veszélyeztetett fajnak számít. Az illegális elefántcsont kereskedelmet ugyan sok tekintetben sikerült megzabolázni a washingtoni egyezménynek köszönhetően, de még mindig sok ormányos esik áldozatul az orvvadászoknak, nem is beszélve az emberek és az elefántok közötti konfliktusokról olyan vidékeken, ahol az elefántok és az emberek is ugyanott szeretnének élni, boldogulni.

A Budapesti Állatkertben 1875 óta, tehát egy híján 150 esztendeje foglalkozunk elefántokkal. Az első elefántunk még afrikai volt, de az 1890-es évek óta az ázsiai faj egyedei képviselik Állatkertünkben az ormányosokat. Bemutatásuk oktatási, ismeretterjesztő, környezeti nevelési jelentőségén túl az elefántokkal kapcsolatos tevékenységünknek természetvédelmi súlya is van. Nemcsak azért, mert az elmúlt bő egy évtizedben több alkalommal is születtek nálunk veszélyeztetett ázsiai elefántok, hanem azért is, mert állatorvosaink és gondozóink jó egy évvel ezelőtt eredményesen vették fel a harcot a rettegett elefántkórral, a Samu nevű kiselefántot megbetegítő elefánt herpeszvírussal. A tapasztalatokat, amelyeket munkatársaink azokban a nehéz hetekben szereztek, természetesen az elefántokkal foglalkozó állatkerti szakemberek nemzetközi közösségével is megosztottuk, ezzel is segítve az alattomos betegséggel szembeni harcot, amely mind az állatkertekben, mind a vadonban az egyik vezető halálok a fiatal ázsiai elefántok körében.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.