Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nem volt árnyéka a medvének 2017. február 2.

Nem látta meg az árnyékát a medve! Ez volt az eredménye a február 2-án, csütörtökön megtartott medveárnyék-észlelésnek. A népi bölcsesség szerint ez arra utal, hogy a télies időjárás már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavasz.

Február másodika jeles napnak számít a népi időjóslásban. A régiek megfigyelése szerint ugyanis e nap időjárásából következtetni lehet a tél hosszára. Ráadásul a hagyomány ezt a medvék előbújásával is összekapcsolja, így elvileg azt kell figyelni, hogy van-e árnyéka a medvének ezen a napon. Állatkertünkben évtizedek óta figyeljük, hogy van-e ilyenkor árnyéka a medvéknek, sőt, az utóbbi kilenc évben, az ilyenkor megrendezésre kerülő Mackófesztivál keretében külön programként szervezzük meg a medveárnyék-észlelést.

Az idei medveárnyék-észlelésre csütörtökön délelőtt került sor. A meghirdetett eseményen kíváncsi gyereksereg figyelte, mi fog történni. A munkatársaink először bemutatták a két kamcsatkai barnamedvét, Tibort és Romulus-t, majd dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszélt a medvékhez kapcsolódó népi időjóslás hagyományairól.

A két medvét 11 órakor engedtük ki a sziklabarlangból a kifutóba. A borús idő miatt azonban jól láthatóan kirajzolódó árnyékuk egyáltalán nem volt, így a medveárnyék-észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy a medvék nem látták meg az árnyékukat. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

A hosszú távra szóló előrejelzésekben persze még a modern meteorológia eredményeinek felhasználásával is igen sok a bizonytalanság, a népi időjóslásban pedig még ennél is nagyobb. Ez utóbbi ugyanis generációk sorának az emberi emlékezet által megőrzött tapasztalatain alapul, amelyek eleve kevésbé pontosak, mint a meteorológiai megfigyelések lejegyzett adatai. Ráadásul a régiek megfigyeléseihez képest az éghajlat is sokat változott. A népi időjóslás hagyományainak ápolása azonban ennek ellenére is fontos feladat.

Állatkertünk tapasztalatai szerint egyébként a medvék árnyékára alapozott időjóslás alig több, mint az esetek felében válik be. Vagyis az eredmény nem sokkal jobb, mint ha például érme feldobásával próbálnánk megtippelni, hogy rövid vagy hosszú télre kell-e számítanunk.

A népi hagyományokhoz kapcsolódóan február 2-től 5-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig tart a Mackófesztivál az Állatkertben. A négy napon át tartó fesztiválon változatos programokkal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozással, méhészeti bemutatóval és mézkóstolóval, illetve zenés családi műsorokkal várjuk a nagyközönséget. A 14 éven aluli gyermekek pedig a fesztivál ideje alatt díjmentesen látogathatják a kertet, feltéve, hogy brummogva érkeznek a főbejárathoz.

A fesztivál ideje alatt az Állatkert alapítványa külön örökbefogadási akciót szervez: aki a négy nap során jelképesen örökbe fogadja a kert medvéinek egyikét (ide értve a kamcsatkai medvéket, a vörös macskamedvét, a mosómedvét és az ormányosmedvét is), a májusi nevelőszülők napjára plusz egy meghívót kapnak ajándékba.