Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Pingvintudatosság napja” 2024. január 20.

Az állatvilág iránt érdeklődők naptárában január 20-a világszerte a pingvinek napja. Az ügyben persze mi is érdekeltek vagyunk, hiszen Állatkertünkben 1912 óta foglalkozunk pingvinekkel, s napjainkban is a legnépszerűbb állataink közé tartoznak.

Valójában két jeles nap is kapcsolódik a pingvinekhez. Az egyik a pingvinek világnapja (World Penguin Day), amit majd április 25-én ünneplünk, illetve a mai nap, amelynek angol elnevezését (Penguin Awareness Day) láttuk már a „pingvintudatosság napjaként" is lefordítani magyarra. A lényeg a pingvinekkel kapcsolatos tájékozottság, amely a természettudományos ismeretterjesztés iránt elkötelezett kulturális, közművelődési intézményként igen fontos a számunkra.

Persze a pingvinekről mindenkinek vannak bizonyos ismeretei, ám mégis sokan vannak, akik nem veszik észre a „hány pingvint tud egy jegesmedve a természetben egyszerre megenni" kérdés becsapós voltát. Amíg ugyanis a jegesmedvék az Északi-sarkvidéken élnek, a pingvinek Földünk déli féltekéjén honosak, és nem is feltétlenül csak a sarkvidéken élnek. Vannak ugyan antarktiszi fajok is, mint a császárpingvin, azonban vannak mérsékelt égövi, sőt trópusi pingvinfajok is. A galápagosi pingvinnek például az Egyenlítő mentén fekvő Galápagos-szigeteken az otthona.

A természettudósok a pingvinek 18-20 faját különböztetik meg. A pontos szám azért bizonytalan, mert egyes pingvinek esetében vita van arról, hogy önálló fajnak számítanak-e, vagy inkább egy másik pingvinfaj alfajának, változatának tekinthetjük őket. A mi Állatkertünkben 1912 óta foglalkozunk pingvinekkel, és az idők során több különféle fajt, például pápaszemes, sziklaugró és Humbolt-pingvineket is tartottunk. Napjainkban – valójában már több évtizede – a pápaszemes pingvinek képviselik ezt az állatcsoportot Budapesten. Ez a faj Afrika déli részének tengerpartjai mentén él, illetve olyan part közeli szigeteken, ahová az afrikai kontinens szárazföldi ragadozói nem jutnak el.

Pápaszemes pingvinjeink rendszeresen szaporodnak, ami jó hír, hiszen egy veszélyeztetett fajról van szó. Éppen ezért részt veszünk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által életre hívott pápaszemes pingvin tenyészprogramban is. De arra is volt már példa, hogy a faj vadonbeli védelméhez is hozzájárultunk.

2000 nyarán ugyanis a Treasure ércszállító teherhajó balesete miatt mintegy 400 tonna nehéz fűtőolaj ömlött ki a tengerbe, pont azoknál a partoknál, ahol a pápaszemes pingvinek a legnagyobb számban élnek. A beszennyeződött madarakat, összesen mintegy húszezret nemzetközi összefogás keretében egyenként kellett letisztogatni. Ehhez persze rengeteg olyan szakemberre is szükség volt, akinek van tapasztalata a pingvinek gondozásában, így akkori pingvingondozóink egyike is Dél-Afrikába utazott, hogy segítsen a bajba került pingvinek rehabilitációjában.

Állatkertünk pingvinjei egyébként igen nagy népszerűségnek örvendenek. Az Állatkerti Alapítvány öröbefogadási adatai alapján összeállított toplistán a pápaszemes pingvin a negyedik legnépszerűbb fajként szerepel, ha pedig kifejezetten a madarakat nézzük, közülük vitán felül a pingvinek a legnépszerűbbek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.