Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tarkalevél, a kontyvilágfélék trópusi gumós képviselője 2022. október 7.

A kontyvirágfélékhez tartozó Caladiumok ma igen nagy népszerűségnek örvendenek. A hihetetlen tarka levelű növények kinézetét növénynemesítőknek köszönhetjük, akik a szerény külsejű vad alakokból lenyűgöző színkavalkádot hoztak létre.

A magyarul tarkalevél néven ismert Caladiumok a kontyvirágfélék trópusi gumós képviselői. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növénynek 10 botanikai alapfaja ismert. A hazájukban erdei tisztásokon és vízpartok közelében élő növények a több hónapos száraz időszakot gumó formájában vészelik át.

A jelenleg kapható hihetetlen tarka hibridek kinézetét növénynemesítőknek köszönhetjük, akik a szerény külsejű vad alakokból lenyűgöző színkavalkádot hoztak létre. A színes növények régebbi szakkönyvek szerint a "botanikus kertek féltve őrzött kincsei" voltak.

Szerencsére már nálunk sem ritkák, sőt újra divatba jöttek! A nagyobb kertészetekből többfélét is be lehet szerezni belőlük. Tartásuk nem nehéz, de inkább a gyakorlottabb növénybarátoknak való.

Származásukból adódóan meleg és páraigényes növények. Nálunk igazán szépek a szabad levegőn, akár a kert egy félárnyékos helyére kiültetve lesznek. Szemfüles látogatók találkozhattak velük a Trópusi Növényszemle Légy - Ott! programunkon, de ígérjük jövőre még több és szebb trópusi növényt vonultatunk fel bemutatónkon. A fotók a tarkalevél nyugalmi időszaka előtti utolsó pillanatokban készültek.

Ha szeretnél többet megtudni az Állatkertben történt eseményekről, ide kattintva elolvashatod további híreinket.