Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tollas dínók 2023. augusztus 4.

A Dombháznál látható sisakos kazuárok sokban hasonlítanak azokhoz a rekonstrukciókhoz, amelyek manapság a dinoszauruszok egyes képviselőiről készülnek. Ez nem véletlen, hiszen a dínók egy része kihalás helyett inkább „madárrá képezte át magát”.

Majdnem minden világrésznek megvan a maga „helyiérdekű" futómadara: Afrikának a strucc, Dél-Amerikának a nandu, Ausztráliának pedig az emu. Új-Guinea jellegzetes futómadarai a kazuárok, habár három fajuk közül egy, az Állatkertünkben is látható sisakos kazuár nemcsak Új-Guinea szigetén fordul elő, hanem a kontinentális Ausztrália északkeleti részén, a York-foki-félszigeten is. Ezért aztán nálunk is az Ausztrál zónában, ezen belül a Dombháznál kialakított férőhelyeken láthatja őket a nagyközönség.

A faj elterjedésére, mármint arra, hogy az Ausztráliát Új-Guineától elválasztó Torres-szoros mindkét partján őshonos, az a magyarázat, hogy Új-Guinea és Ausztrália egykor összefüggő szárazföldet alkotott, és csak az utolsó jégkorszak vége óta eltelt nagyjából tízezer évben emelkedett meg annyira a világtengerek szintje, hogy már nem lehet száraz lábbal átkelni. S bár tízezer év nekünk hosszú idő, evolúciós szempontból, illetve az élővilág fejlődéstörténetében alig több, mint egy szempillantás.

A struccokkal, emukkal, nandukkal ellentétben a sisakos kazuár nem a nyílt területek, hanem a sűrű trópusi erdőségek lakója. Erőteljes testfelépítésével, jellegzetes tollaival, a fejét díszítő szarusisakkal, de különösen a fején és a nyakán látható, színes, tollatlan bőrrel fedett felülettel sokban emlékeztet azokra a rekonstrukciós képekre, amelyeket manapság a dinoszauruszok egy részéről szoktak készíteni.

A dolog nem teljesen véletlen, hiszen amíg a kétségtelenül a hüllők közé tartozó dinoszauruszokat régebben a mai hüllőkre, elsősorban a gyíkokra, leguánokra emlékeztető állatokként képzelték el, ma már inkább az az uralkodó felfogás az őslénykutatók körében, hogy a dinoszauruszoknak, vagy legalábbis azok jó részének sokkal több madárszerű vonása volt. Sőt mi több, a madarak közvetlen ősei is a dinoszauruszok egy bizonyos csoportjában keresendők. Másként szólva, amig a dínók nagyrészt kihaltak, egyes képviselőik „madárrá képezték át magukat".

Azt persze nem lehet mondani, hogy a sisakos kazuár rokonság szempontjából közelebb állna a dínókhoz, mint más madárfajok. Ám az életmód, és az ahhoz való alkalmazkodás olyan megjelenést eredményezett, amely nagyon hasonlít arra, ahogy manapság a dinoszauruszok bizonyos képviselőit elképzeljük.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.