Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Új állatunk: a törpe mara 2017. május 5.

Érdekes új rágcsálókkal, törpe marákkal gazdagodott Állatkertünk. Ezek a Dél-Amerikában őshonos, bájos megjelenésű állatkák sokkal kevésbé ismertek, mint legközelebbi rokonaik, a nagy marák. Nálunk is most láthatóak először.

Újabb érdekes állatokkal, törpe marákkal (Dolichotis salinicola) gyarapodott Állatkertünk. Ezt a fajt - a régi idők állatállományára vonatkozó feljegyzések szerint – eddig még soha nem tartottuk az elmúlt 151 évben, sőt, annak sem találtuk nyomát, hogy más magyarországi bemutatóhelyen foglalkoztak volna velük. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai nagyközönség most először találkozhat ezzel az állatfajjal.

A három bájos állatka januárban érkezett az egyik csehországi állatkertből, s nemrégiben a Fácánház végében alakítottunk ki számukra bemutatóhelyet. Kissé félénk állatok ugyan, de azért a nap nagyobb részében már zavartalanul láthatják őket az érdeklődők.

A marák a rágcsálók rendjébe, azon belül a tengerimalacfélék családjába tartozó emlősállatok. Két fajuk is ismeretes, a nagy mara és a törpe mara.  A nagy mara kifejezetten jellemző állatkerti állat, szinte minden állatkertben lehet velük találkozni. Budapesten a tartásuk több évtizedes múltra tekint vissza, így rendszeres látogatóink is jól ismerhetik őket. A törpe maráról már nem mondható el ugyanez, mert egyrészt kevés állatkertben foglalkoznak velük, másrészt a kutatók figyelme is inkább a nagy marák, és kevésbé a törpe marák felé irányul.

A törpe marák Dél-Amerikában, ezen belül Argentína, Bolívia és Paraguay területén élnek. Száraz erdőségekben, bozótos és füves területeken, de vizes élőhelyek közelében is előfordulnak. Méretüket tekintve – amint az a nevükből is sejthető – a nagy maráknál jóval kisebbek: amíg egy nagy mara testhossza – pontosabban az orra hegyétől a farok tövéig mért „fej-törzs hossza” – 70-75 cm körül szokott lenni, a törpe maráknál ez a testméret ritkán haladja meg a 45 cm-t. A súlyuk is csak 1,8-2,3 kg, szemben a nagy marákkal, amelyek általában 7-12 kilót nyomnak.

Táplálékuk az esős évszakban főként lágyszárúakból, fűfélékből, levelekből, a száraz évszakban kaktuszból és broméliákból áll. Nem vetik meg a magvakat, illetve a különféle gyümölcsöket sem. Nappali állatok, általában reggel és késő délután a legaktívabbak. Meglehetősen fürgék és ijedősek, amin nincs is nagyon csodálkoznivaló, hiszen a törpe marák számos ragadozó, köztük a jaguár, a puma és a különféle pamparókák étlapján is szerepelnek.

A faj szaporodásáról csak kevés megfigyelés áll rendelkezésre, de ezekből már sikerült megállapítani, hogy a vemhességi idő mintegy 77 nap, a nőstények pedig általában 2-5 utódot hoznak világra ellésenként. Az újszülöttek meglehetősen fejlettek, néhány órával világrajövetelük után már szaladni is képesek.

Őshazájukban a törpe marák vadászható fajnak számítanak, részben húsukért, részben prémjükért keresettek. Szerencsére azonban a törpe marák szaporaságához képest a vadászat nem túlzottan nagy mértékű, így ma még nem fenyegeti őket a kipusztulás veszélye.