Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Zenés Állatkerti Esték - Budapest Klezmer Band

Időpont: 2017. július 12. 20:30

Főkapu tér

Esőnap: 2017. július 13.

Örömteli Klezmer

Az immár 27 éves múltra visszatekintő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A „Menyasszonytánc” című saját klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve folyamatosan teltházzal megy. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a „Getto” c. musical-drámát is.

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődéssel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből, a Magyar Rádióban, CD-felvétel készült. A „Klezmer Táncszvit” a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg. Bizonyára sokan ismerik a világhírű operaénekesnővel, Rost Andreával elkészült „Pannon dalok” című lemezt is.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Jávori Ferenc Fegya zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként, 2014. március 15-én, Kossuth-díjban részesítették. 2015-ben a zenekart, a "Magyar Zeneművészet" kategóriában, Prima díjjal tüntették ki. A  „Közönség Príma Primissima 2015 díját”, a Budapest Klezmer Band nyerte el.

Tompos KátyaA koncert vendégművésze ezúttal Tompos Kátya lesz. Az elmúlt időszakban, számos színdarabban, filmen láthatta őt a közönség. Több alkalommal kapott elismeréseket, így a 2005. évben Máthé Erzsi-díjat; a 2007. évben, a Bárka Színházban „A legjobb színésznő” közönségdíjat; a 2010. évben Junior Prima díjjal jutalmazták a Magyar színház- és filmművészet kategóriában. A 2014. év bővelkedett elismerésekben: Jászai Mari-díjat, Szörényi Éva-díjat és Arany Medál-díjat, „A legjobb hazai színésznő” közönségdíját kapta meg.

A Valami Amerika 2 című filmben csillogtatta meg először énektudását. A Magányos csónak című dal, sokak kedvence lett. Az István, a Király 2013-as előadásán Réka szerepében hódította meg a Papp László Budapest Sportaréna és a Szegedi Szabadtéri Színpad közönségét. Énekesnőként talán kevesebben ismerték eddig, pedig Tompos Kátya otthonosan mozog a jazz, a pop és a világzene világában is.

2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első önálló szólólemeze.

A Budapest Klezmer Band muzsikusai:

Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora
Kohán István - klarinét,
Gazda Bence – hegedű, ének
Nagy Anna– harmonika,
Barbinek Gábor– harsona,,
Máthé László– nagybőgő,
Végh Balázs– dob, ütőhangszerek

www.budapestklezmerband.hu

Tájékoztatjuk Tisztelt Vendégeinket, hogy a 2017. július 12-re meghirdetett Budapest Klezmer Band koncertünkre minden elővételi jegy elkelt. Az előadás estéjén a helyszínen 19:00 órától korlátozott számban állójegyeket árusítunk 1900 forintos egységáron. Az állójeggyel az állatkertbe 20:30 után lehet belépni!

További információ: www.zoobudapest.com/koncertek