Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Régi idők tanúi

Az Állatkert múltjára nemcsak élettelen épületek és képzőművészeti alkotások emlékeztetnek, hanem néhány nagyon idős állat és növény is. A legtöbb állat persze nem él olyan sokáig, hogy az összevethető legyen a kert 150 éves múltjával, de azért az elmondható, hogy állatai közül a legrégebben itt élő egyed e másfél évszázados történet több mint egyharmadának személyesen is részese volt. Samuról, a neve ellenőre nőstény csukaorrú aligátorról van szó. Ez az állat a feljegyzések szerint az 1950-es évek elején érkezett az Állatkertbe, s azóta is nálunk él. Ezzel nemcsak ő a kert legidősebb állata, hanem a világ egyik legidősebb ismert csukaorrú aligátora is egyben.

A már eleve Budapesten született, vagyis egész életüket itt töltött állatok közül Tücsök, a koros víziló a legidősebb. Ő ugyanis 1973 tavaszán látta meg a napvilágot az 1958-ban Afrikából beszerzett vízilópár, Mombassa és Nairobi utódjaként. Így aztán Tücsök is több mint négy évtizede szemtanúja Állatkertünk történetének.

Az állatok körében az persze gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne, hogy az intézménnyel egyidős egyedek legyenek közöttük. Ám a növények, egészen pontosan a fák esetében ez egyáltalán nem lehetetlenség. Az Állatkert legidősebb fája, egy termetes platán, amely a Japánkert szélén, a Nagy-tó melletti sétánynál áll, mérete alapján már akkor is itt állhatott, amikor a városligeti intézmény 1866-ban először nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Azon fák közül, amelyek ültetésének évét pontosan ismerjük, a Dél-Amerika kifutónál álló óriási kanadai nyár a legidősebb. 1910-ben ültették, tehát mostanra a százéves kort is meghaladta.