Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatkerti és vadállatorvosok szakmai találkozója 2024. április 12.

Ahogy 2003 óta minden alkalommal, idén is Állatkertünk a házigazdája a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társasága (MVÁÁT) éves konferenciájának. A szakmai eszmecsere kiemelt témája ezúttal az afrikai állatok betegségei.

Az állatorvosok dolga nem könnyű, hiszen még csak meg sem kérdezhetik a pácienstől, hogy mi a panasza. Még bonyolultabb a helyzet, ha nem házikedvencekről, vagy gazdasági haszonállatokról van szó, hanem mondjuk egzotikus vadállatokról, állatkerti állatokról. Hiszen ők még kevésbé együttműködőek, sokszor kifejezetten leplezni igyekeznek, ha betegek, nem is beszélve arról, hogy az állatkerti állatorvosnak a halaktól a krokodilokon át a nagymacskákig sokféle, sokszor igencsak eltérő élettani sajátosságokkal rendelkező állattal akad dolga. Nem meglepő tehát, hogy akik ezen a szakterületen dolgoznak, mindig sokat tanulnak egymástól, egymás tapasztalataiból is.

Az effajta tapasztalatcsere egyik fontos színterét kétségkívül a konferenciák, szakmai rendezvények jelentik, s ilyet a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társasága is rendszeresen szokott tartani. Az évente megrendezésre kerülő konferenciák helyszíne most már több mint két évtizede mindig a mi Állatkertünk szokott lenni.
Az idei konferencia a mai nappal kezdődött meg, a mellékelt csoportkép is ma készült az esemény résztvevőiről. Tegnap azonban volt egy nulladik nap is, ahol speciálisan a kígyók gyógyászata volt a téma. Maga a konferencia pedig elsősorban az afrikai állatok betegségének kérdéskörére összpontosít. Pénteken és szombaton összesen huszonkét előadásra és két vitára kerül sor, vasárnap pedig a konferencia résztvevői a Pécsi Állatkertet látogatják meg. Az előadók között nemcsak hazai, hanem külföldi, többek között Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Franciaországból, és Tanzániából érkezett szakemberek is vannak.

Állatkertünk állatorvosi csapata egyébként a világ élmezőnyébe tartozik. Főállatorvosunk, dr. Sós Endre – aki egyben intézményünk természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója is – nemcsak a MVÁÁT alelnöke, hanem korábban az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetségének elnöki tisztségét is betöltötte.