Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

CITES: megzabolázott állatkereskedelem 2023. március 1.

Pénteken lesz 50 éves a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény, vagyis a CITES, amelynek az évfordulóhoz kapcsolódó állatkerti Vadvilág Napon is kiemelt figyelmet szentelünk.

Számos olyan állat- és növényfaj létezik, amely azért került veszélybe, mert természetes élőhelyükön befogják vagy begyűjtik őket különböző célokból. Jelentős részüket (akár magukat az állatokat vagy növényeket, akár a belőlük készült termékeket) ezután külföldre viszik, mert nagyon gyakori, hogy a felvevőpiac másutt van, mint ahol a szóban forgó fajok élnek. Ez így volt már több mint fél évszázaddal ezelőtt is, amit könnyen beláthatunk, ha mondjuk az elefántcsontra, vagy az orrszarvúak orrszarvára gondolunk.

Ezeknek a fajoknak a védelmében fontos eredmény volt a washingtoni egyezmény, amely szabályozza, illetve korlátozza a meghatározott veszélyeztetett fajok egyik országból a másikba való szállítását, akkor is, ha nem eleven állatokról vagy növényekről, hanem belőlük készült tárgyakról, mondjuk elefántcsont faragványokról van szó. Az egyezmény angol elnevezésének rövidítése, a CITES azóta jól ismert mindenhol a világon, ahol fontosnak tartják a veszélyeztetett fajok védelmét, hiszen a világ független államainak nagy része, összesen 182 ország, illetve az Európai Unió is csatlakozott az egyezményhez.

A CITES mára már közel 38.700 állat- és növényfaj kereskedelmét szabályozza hatékonyan. A hatálya alá tartozó fajokat – attól függően, hogy azokat mennyire veszélyezteti a kereskedelem – három függelékbe (I, II, III) sorolja, és bizonyos esetekben tiltja, a legtöbb faj esetében pedig egy szigorú engedélyezési rendszer működtetésével szabályozza a velük folytatott nemzetközi kereskedelmi tevékenységeket.

Az Egyezmény és a vonatkozó európai uniós rendeletek hazai végrehajtásáért az Agrárminisztérium CITES igazgatási hatósága felelős, együttműködésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a rendőrséggel, a természetvédelmi hatóságokkal és az állat- és növény-egészségügyi hatósággal.

Amikor egy évtizeddel ezelőtt az ENSZ a vadvilág nap (World Wildlife Day) bevezetéséről döntött, annak évről évre visszatérő dátumaként azért jelölték meg március 3-át, mert 1973-ban ezen a napon írták alá a washingtoni egyezményt. Ennek épp pénteken lesz ötven éve, úgyhogy az állatkerti Vadvilág Napon, amelyet mi is pénteken tartunk meg (az évforduló is pont erre a napra esik, és a tanulmányi csoportok számára is a tanítási napok alkalmasabbak arra, hogy Állatkertünket felkeressék), természetesen szó lesz arról is, hogyan segíti a washingtoni egyezmény a veszélyeztetett fajok védelmét immár fél évszázada. Itt lesz velünk az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya a „CITES 50" állomással, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a „Vámolás alatt" állomással: mindkét ismeretterjesztő állomást a Varázshegyben, a Felfedezők termében várja az érdeklődőket pénteken 10 és 16 óra között.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.