Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kapunyitás 70 éve 2015. április 29.

Budapest második világháborús ostroma után 1945. május 1-én nyitotta meg ismét kapuit az Állatkert. Állat ugyan nem sok volt benne, hiszen a harcokat mindössze 23 jószág élte túl, újabbak beszerzésére pedig minimális volt a lehetőség.

Másfél évszázados Állatkertünknek története során három megnyitója volt. Az első 1866. augusztus 9-én, amikor a kert maga megszületett s először tárta ki kapuit a nagyközönség előtt. A második megnyitóra 1912. május 20-án került sor azt követően, hogy az intézményt eredetileg üzemeltető társaság csődje után a kertet átvette Budapest főváros, s az 1909 és 1912 közötti időszakban teljesen újjáépítette. A harmadik megnyitó 1945. május 1-én volt, ennek ünnepeljük most a hetvenedik évfordulóját.

A harmadik megnyitó közvetlen előzménye Budapest második világháborús ostroma, illetve az azt megelőző légitámadás-sorozat volt. E katonai műveletek során az Állatkert is komoly károkat szenvedett, épületeinek nagy része romhalmazzá vált, a kétezernél is több állatból pedig csak 23 élte túl a harcokat. Az ostromot követőn azonban a katonának el nem vitt, fogságba nem került és az ostromot is túlélő dolgozók azonnal megkezdték a romok eltakarítását, a kert rendbehozatalát, így a főváros e kedvelt intézménye az akkoriban „első szabad május elsejének” nevezett napra ismét látogatókat fogadhatott. Igaz, hogy csak nagyon kevés állatot láthatott a közönség, s természetesen az épületeket sem eredeti szépségükben újították fel, hanem inkább kényszermegoldásokat alkalmazva tették őket valamelyest használhatóvá.

Ezzel együtt a budapesti közönség örömmel fogadta az Állatkert újbóli megnyitását. A megmaradt állatok nagy népszerűségnek örvendtek, de önmagában a szépen gondozott park is nagyszerű felüdülést nyújtott a háború sújtotta főváros még mindig sokat nélkülöző lakosainak.

Egyébként ugyancsak 1945. május 1-én indult el az ostrom után először a nagykörúti 6-os villamos is, de számos, a háborús időkkel kapcsolatos rendelkezés, így a szesztilalom, valamint az éjszakánként kötelező elsötétítés ekkoriban még érvényben volt.

1945. május 1 óta egyébként lényegében minden időszakban nyitva állt a nagyközönség előtt a napi nyitva tartási rendnek megfelelően. 1994 előtt ugyan a szezonon kívül heti egy napon (általában hétfőn, egy időszakban pedig szerdánként) zárva tartott a kert, hasonlóan sok múzeumhoz, de a régi idők heti egy szünnapján túl 1945 óta csak egyszer fordult elő több napon át húzódó zárva tartás, méghozzá az 1956-os forradalom időszakában.