Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Köszöntő a „koala ősbemutatón” 2015. március 10.

Március 5-én délután tartottuk meg a koalák „ősbemutatóját”, s ekkor került hivatalos átadásra az új Koalaház, illetve Koalakert is. Az eseményről szóló rövid beszámoló és a főpolgármester úr köszöntője itt olvasható.

A koalát, mint állatfajt, a két Budapestre érkezett állatot, valamint a tartásukkal, takarmányozásukkal kapcsolatos érdekességeket korábbi híreinkben bemutattuk már, s ezenfelül külön koalás fejezetet hoztunk létre a honlapon belül a velük kapcsolatos információknak. A csütörtöki „koala ősbemutatóról” azonban még nem volt alkalmunk részletesebben beszámolni.

Március 5-én csütörtökön, a kora délutáni órákban került sor a koalák hivatalos bemutatkozására. Az esemény a Barlangteremben kezdődött, ahol az ausztrál őslakosok jellegzetes hangszere, a didgeridoo hangjai varázsoltak igazi ausztrál hangulatot. Az esemény kezdetén a kormány nevében L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte a résztvevőket, kifejezve azt, hogy a kormány milyen fontosnak tartja az intézmény fejlesztését. Anthony Gall építész a Magyarországon élő ausztrál közösség nevében szólt a meghívott vendégekhez, egy egész kis mesét mondva el a Budapestre költözött koalák kapcsán. Majd prof. dr. Persányi Miklós, Állatkertünk főigazgatója adott tájékoztatást arról, hogy mi mindenre volt szükség ahhoz, hogy a koalák Budapestre érkezhessenek.

A Barlangteremben került sor annak az együttműködési megállapodásnak az aláírására is, amelynek alapján a DHL Express a koalák fő támogatójaként gondoskodik heti két alkalommal az eukaliptusz szállításáról. A megállapodást John Lucas, a DHL Express Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, valamint az Állatkert főigazgatója látta el kézjegyével. A megállapodás aláírása után az Állatkert alapítványa nevében Montskó Éva adta át John Lucas-nak azt az oklevelet, amely tanúsítja, hogy a DHL Express az állatkerti koalák platina fokozatú támogatója és tiszteletbeli nevelőszülője.

Ezután a száznál is több vendég főigazgatónk vezetésével sétált át az új Koalaházhoz, ahol Tarlós István főpolgármester mondott köszöntőt, illetve avatóbeszédet, majd miután a díszvendégek átvágták a nemzeti színű szalagot, a részvevők megtekinthették a koalák első nyilvános mérlegelését is.

Az eseményen jelentős számban képviseltette magát a sajtó is, és szinte minden jelentős hazai médium hírt adott az eseményről, illetve beszámolt a koalák érkezéséről.

Tarlós István főpolgármester úr a következő köszöntőt, illetve avatóbeszédet mondta el az eseményen:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tarlós István főpolgármester úrIsmét fontos alkalomból köszönthetem és köszönthetjük Önöket a Fővárosi Állat- és Növénykert történetében, mely jövőre ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Több mint három évvel ezelőtt, 2011 vége felé, amikor a nem túlságosan szép és nem túlságosan okos, de szintén kedves vombatok megérkeztek Budapestre, professzor Persányi Miklós főigazgató úgy interpretálta nekem az eseményt, hogy „majdnem koalákat” kaptunk. A mai naptól viszont nem majdnem, hanem tényleg lesznek koalák nálunk is, és ez több okból majdhogynem egyedülálló. Ezt az állatkertekben rendkívül ritkán látható állatfajt eddig még soha egyetlen hazai állatkertben sem mutatták be, mi több, az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok egyikében sem volt soha eleven koala. Egész Európában mindössze 8 ország 9 állatkertjében tartanak koalákat, Németországban két helyen, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és az Egyesült Királyságban pedig egy-egy állatkertben lehet ezekkel a kedves állatokkal találkozni.

Hosszú utat tettünk meg 2010 óta, jelentős és fontos beruházások kezdődtek meg az állatkertben. A következő években is folytatódni fognak ezek a fejlesztések Budapest egyik legpatinásabb és legvonzóbb közművelődési intézményében.

Az elmúlt években nemcsak a kert műemlék épületei születtek újjá, hanem története során először azt is sikerült megoldani, hogy az állatkert területe ne csökkenjen, hanem gyarapodjék. Látnivalókból sincs hiány, hiszen ha csak a legutóbbi híreket nézzük, több nagy jelentőségű szaporulatnak - oroszlánkölyköknek, tigriskölyköknek, elefántborjúnak, vombatkölyköknek, sőt orangután kölyköknek is örülhettek a budapestiek.

Az állatkertben számos olyan új állatfaj jelent meg, amelyek korábban még soha nem kerültek bemutatásra, vagy legalább száz éve nem találkozhatott velük a fővárosi közönség. Tavaly júniusban át tudtuk adni a Pampakifutót, ahol sörényes hangyászok kaptak új otthont, szeptemberben megnyitottuk az óriásvidrák komplexumát, ahol az állatkertben rendkívül ritkán látható brazil óriásvidrák nyertek elhelyezést.

Ausztrália élővilága az ott élő fajok különlegessége, és az Európától mért óriási távolság miatt mindig is egzotikumnak számított. Éppen ezért a 149 éves Fővárosi Állat- és Növénykert már a kezdetektől fogva fontosnak tartotta e távoli világrész állatainak és növényeinek bemutatását. Már az 1866-os megnyitáskor volt kenguru, emu, sőt, az ausztrál kakaduk több faját is bemutatta az állatkert. Amikor az 1909-1912-es átépítés után az intézmény újjászületve nyílt meg, Európa szerte egyedülálló volt az itt bemutatott ausztrál állatok gyűjteménye.

Hetven évvel ezelőtt, Budapest második világháborús ostroma idején hatalmas károk érték a főváros közkedvelt intézményét, a 2500 állatból alig egy-két tucatnyi maradt életben. A háború vége után néhány évvel azonban már megint voltak ausztrál állatok, sőt, az 1950-es évek második felében már olyan állatok is érkeztek Ausztráliából, amelyek még a sokkal jobb lehetőségekkel bíró nyugat-európai állatkertekben is ritkaságnak számítottak.

A közelmúltban is sok fontos lépések történtek annak érdekében, hogy a magyar főváros állatkertjének közönsége minél jobban megismerhesse e távoli világrész állatvilágát. 2010-ben sikerült átadni az Ausztrálházat, 2011-ben megérkeztek a már említett ritka vombatok, 2013-ban hangyászsünökkel és erszényes nyestekkel gazdagodott a gyűjtemény, 2014-ben pedig megnyílt az ausztrál ösvény, ahol a látogatók kenguruk és emuk között sétálhattak. Valóságos ausztrál zóna alakult ki a mi állatkertünkben.

A mostani új élmény is különleges. Európában, ahogy említettem mindössze 8 állatkertben voltak koalák, mostantól kilencedikként Magyarország fővárosában is. Budapest állatkertje részben az ausztrál állatok tartásával kapcsolatos hagyományainak köszönhetően, részben az intézmény nemzetközi szinten is elismert kimagasló szakmai eredményei nyomán kerülhetett a „koala várólista” élére. Ez azonban nemcsak az állatkert számára elismerés, hanem Budapest főváros számára is, és egyúttal fontos gesztus az Ausztrál Államszövetség részéről Budapest és az egész ország polgárai felé.

A Koalaház az állatkert folyamatos bővítésének újabb fontos állomása. Az intézmény szakemberei az elkövetkező években az Ausztrál zónát további érdekességekkel is bővíteni szeretnék, ám eközben további fejlesztések zajlanak a megszűnt Vidámparktól örökölt új területen is.

A 2014-ben megnyílt Holnemvolt Park első szezonja a várakozásokat meghaladó sikert hozott, hiszen az év során körülbelül 450 ezer fő kereste fel ezt a területet, vagyis jóval többen, mint amennyi a Vidámpark látogatottsága volt az utóbbi éveiben. A 2015-ös szezonban a tavalyihoz hasonló tartalommal, és szolgáltatásokkal üzemel majd ez a park is, és az állatkert tartja magát ahhoz, hogy a műemléki játékoknak jobb gazdája igyekszik lenni, mint az egykori Vidámpark volt.

Közben folynak a várhatóan 2016-ban megnyíló Mesepark munkálatai is, és a Pannon Park projekt is jól halad a Biodómmal. A Városliget projekt részeként külön kiemelést igényel az a közelmúltban bejelentett hír, hogy a magyar kormány 25 milliárd forintot biztosított Budapestnek az állatkert fejlesztési elképzeléseinek mielőbbi megvalósításához, ezért köszönet illeti a kormányt.

 

Tisztelt Megjelentek!

Az állatkert a főváros egyik, hanem legfontosabb intézménye. Természet közeli szabadidős programot, kikapcsolódási lehetőséget ad a családoknak, miközben lehetőséget ad az élővilág jobb megismerésére is. Az egymillió látogatóból mintegy százezer fő Budapest 100 kilométeres körzeténél messzebbről, további körülbelül százezer fő pedig az országhatárokon túlról érkezik.

Mostanában bárki megbizonyosodhatott arról, hogy az állatkert olyan hely, ahol minden egyes fejlesztésre költött forint kitapinthatóan meglátszik a látnivalók gyarapodásában.

Szeretnék ezúton is köszönetet mondani professzor Persányi Miklós főigazgató úrnak, szakszerű, odaadó munkájáért, biztosíthatom, hogy a városvezetésnek a jövőben is szívügye marad az állatkert.

2010-től a történtek a Fővárosi Állat- és Növénykertet turisztikai, és zoológiai szempontból egyaránt megerősítik, így hosszú távon is megtartja előkelő helyét a világ állatkertjei között. Különösen fontos, hogy elsődlegesen a kisgyermekes családokat megcélozva a családi szabadidős eltöltés bővülhet újabb lehetőséggel.

Szeretném, és kívánom, hogy az eddiginél is több gyerek, felnőtt és turista látogassa az állatkertet, ennek további nagyszabású fejlesztésében a Fővárosi Önkormányzat visszavonhatatlanul elkötelezett.

Köszönöm, hogy mindezt elmondhattam.