Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Martina Budapest hősei között 2023. november 17.

A Budapest hősei fővárosunk 150. születésnapjához kapcsolódó kezdeményezés, amely a várost működtető emberekre, a mindennapok hőseire hívja fel a figyelmet. Köztük a mi dolgozóinkra is, akik közül Sztankó Martinát delegáltuk a programba.

November 17-én ünnepeljük Budapest születésnapját. Fővárosunk településtörténete persze a múlt homályába vész, hiszem Pest, Buda és Óbuda már az Árpádok korában is virágzó települések voltak, nem is beszélve Aquincumról és más ókori előzményekről. Maga Budapest azonban 1873. november 17-én jött létre, amikor - az 1872. évi XXXVI. törvénycikk alapján – Pest és Buda szabad királyi város, illetve Óbuda mezőváros egyetlen várossá egyesült Budapest néven.

A mai nap tehát Budapest születésnapja! Méghozzá a százötvenedik. Ezért is hirdette meg Budapest Főváros a Budapest 150 emlékévet, sok-sok programmal, kapcsolódó rendezvénnyel, amelyhez természetesen mi is csatlakoztunk.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ugyanis Budapest – sőt, valójában az egész ország – egyik legrégebbi intézménye. Az Állatkertet, mint társaságot már 1864-ben, tehát a városegyesítés előtt megalapították, maga a kert pedig először 1866-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Ezért mi idén a 157. születésnapunkat ünnepeltük. Az Állatkertet kezdetben egy a művelődés előmozdítása érdekében tenni akaró, tudós hazafiak által életre hívott társaság működtette, amely szerződéses kapcsolatban állt Pest szabad királyi városával, illetve 1873-tól már az egyesített Budapesttel. Később, 1907-ben pedig az Állatkert fenntartását közvetlenül Budapest Székesfőváros Törvényhatósága vette át, azóta tehát Állatkertünk fővárosi intézményként működik.

A városegyesítés 150. évfordulójához kapcsolódó emlékév egyik fontos kezdeményezése a Budapest hősei program, amely a Budapestet működtető emberekre, a mindennapok hőseire hívja fel a figyelmet. Köztük Állatkertünk kiváló dolgozóira is, akik közül mi Sztankó Martinát, a ragadozók vezető állatgondozóját delegáltuk a Budapest hősei programba.



Martina 2019 tavasza óta dolgozik a Budapesti Állatkertben, éspedig a ragadozók, köztük elsősorban a szibériai tigrisek, a perzsa leopárdok, a pusztai macskák, a vörös pandák, a szintén a részleghez tartozó, bár nem ragadozó aranyszőrű takinok, valamint néhány további állat gondozójaként. Kiváló viszonyban van a gondjaira bízott állatokkal, olyannyira, hogy a velük való foglalkozásban, tréningben a korábbi gyakorlathoz képest sok tekintetben új távlatokat nyitott. Így e nem feltétlenül együttműködésükről híres állatok jóllétének, egészségi állapotának folyamatos nyomon követése, a szükséges vizsgálatok, például vérvétel elvégzése is sokkal könnyebben megoldhatóvá vált. Ennek jelentőségét pedig csak emeli, hogy nagyrészt fenyegetett, veszélyeztetett állatfajokról van szó, amelyek megmentéséhez az Állatkert sikeres szaporításukkal is hozzájárul.

Martina eredményeivel munkatársait is inspirálta, különösen, ami az állatokkal való rendszeres tréningeket illeti. Emellett derűs, közvetlen személyiségével nemcsak az intézmény többi munkatársával találja meg könnyen a közös hangot, hanem a látogatókkal, a nagyközönséggel is. Ez különösen fontos, hiszen az Állatkert az ország leglátogatottabb kulturális intézménye, így az állatgondozóknak nemcsak az állatokhoz kell érteniük, hanem a nagyközönséget is segíteniük kell abban, hogy minden látogatással egy kicsit többet tudjanak meg az élővilágról.

Sztankó Martinával az Állatkert hősnőt delegál Budapest hősei közé, ami azért is fontos, mert a múltban számos munkakörbe, így például a nagyragadozók gondozójának sem volt szokás nőket beosztani. Persze azok az idők már régen elmúltak, az utóbbi bő két évtizedben nők és férfiak már vállvetve dolgoztak együtt ezen a területen is.

Martina mellett persze sok más hőse van az Állatkert mindennapjainak, és nemcsak állatgondozók, állatorvosok, kertészek, hanem jegypénztárosok, takarmány-előkészítők, adminisztrátorok, karbantartók, és megannyi más munkakör és szakterület képviselői. Mindegyikük munkája hozzájárul ahhoz, hogy nap mint nap a természet csodáival és változatos élményekkel várhassuk a hozzánk látogatókat. Büszkék vagyunk rájuk, és közben nagyra becsüljük Budapest többi hősét, a fővárosi intézményeknél és cégeknél szolgálatot teljesítő többi dolgozót is. Néhányukkal a Budapest hősei oldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.