Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nyolcvanezer látogató tekinthette meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Brazília kincseit bemutató fotókiállítást 2022. október 28.

Szeptemberben és októberben nemcsak az állat- és növénykertet ismerhette meg a budapesti közönség, hanem a Főkapu tértől sétára indulók egy különleges fotókiállításnak is részesei lehettek a Brazil Nagykövetség jóvoltából.

A Hatalmas erdő című vándor fotókiállítást először Genfben mutatkozott be, Brazília Genfi Főkonzulátusának szervezésében, majd idén, az első alkalommal megrendezett budapesti kiállításon is hatalmas közönségsikert aratott. A kiállítás témája bármikor időszerű lett volna, de most egy különleges alkalom tette még aktuálisabbá, hiszen Brazília néhány nappal a kiállítás megnyitása előtt, szeptember 7-én ünnepelte függetlenségének kétszázadik évfordulóját.

A fotók Brazília jellemző élőhelyeit, biomjait, és az ott élő különleges állatokat és növényeket mutatta be, ezen kívül az érdeklődők bepillantást nyerhettek azokba a nagyrészt civil kezdeményezésre indult kreatív projektekbe is, amelyek célja az élővilág megőrzése, és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. A kiállított képek paravánjai és a hozzájuk tartozó részletes leírások sora szinte lépésről-lépésre vezették el a dél-amerikai állatok kifutóihoz a nézőket, ahol olyan, Brazíliában őshonos állatokkal találkozhattak, mint az óriásvidrák, vagy a sörényes hangyászok.

„Az Állatkert számára fontos törekvés az egyes területeken élő őshonos állatfajok bemutatása és tenyésztése, és természetesen szignifikáns célunk, hogy ezt az látogatókkal megosszuk" - mondta Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója.

Susan Kleebank, a Brazíliai Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete kifejtette, hogy a jelentős érdeklődésnek köszönhetően célja, hogy 2023-ban újabb kiállítással örvendeztesse meg a budapestieket, melyhez az Állatkert tematikus zónái és rendezvényei kiemelt környezetet szolgáltatnak. Kérdésre válaszolva a jövő évi fotókiállítás kapcsán elárulta, hogy feltehetően az Amazonas esőerdei újratelepítésének témája köré csoportosított installációk mutatkoznak be. Hiszen legfőbb céljuk Brazília védett élővilágának, kincseinek bemutatása és a környezettudatosság kultúrájának globális terjesztése.