Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Schmidt Egonra emlékezünk 2023. január 31.

Ma hajnalban, 91 éves korában elhunyt Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus, író, Állatkertünk egykori jeles munkatársa. Osztozunk a gyászoló család fájdalmában és kegyelettel emlékezünk a nagynevű ismeretterjesztő életére, életművére.

Schmidt Egon (1931-2023) szerteágazó munkássága és gazdag életműve mindenki számára sokat jelent, aki az állatok világa és a természet iránt érdeklődik. Elsősorban ornitológusként szokták emlegetni, hiszen tudományos is ismeretterjesztő munkájának is elsősorban a madarak álltak a fókuszában. De foglalkozott kisemlősökkel és más állatcsoportok képviselőivel is. Hatalmas tudása és kiváló megfigyelőképessége mellé igazi mesélőkedv párosult, az állatok és a természet iránti szeretettel átitatva, és egy csipetnyi humorral megfűszerezve. Alighanem ez tette kivételes hatású ismeretterjesztővé, akinek könyvei, cikkei és előadásai szakemberek és érdeklődők generációi számára nyújtottak meghatározó, életre szóló élményt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egykori munkatársunkként is emlékezünk Schmidt Egonra, hiszen 1956 nyarától 1965 tavaszáig intézményünk kötelékében dolgozott. A dolog előzménye az volt, hogy sváb származása miatt, és mert családját kuláknak bélyegezték, az 1950-es években egyetemre nem mehetett, és a munkalehetőségek is korlátozottak voltak. Ám madarászként már kezdett ismertté válni a neve, így Sterbetz István javaslatára, meg annak alapján, hogy 1954-től itt-ott már tevékenykedett nálunk, Anghi Csaba, Állatkertünk akkori főigazgatója felvette Schmidt Egont állatgondozónak. Itt, az Állatkertben ismerte meg feleségét, Csóka Esztert is, aki egyébként 1960-tól 1990-ig – harminc éven át – kertész technikusként dolgozott intézményünkben. Házasságukból három gyermek született.

Bár 1965 után Schmidt Egon már nem az Állatkert dolgozója volt, a szakmai kapcsolat továbbra is fennmaradt. 2016-ban, amikor Állatkertünk megnyitásának 150. évfordulóját ünnepeltük, Schmidt Egon is köszöntőt mondott, mint olyan barátunk és egykori munkatársunk, aki már a 100. születésnapon is részt vett. A mellékelt fénykép is akkor, 2016-ban készült Róla.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!