Nyitvatartás

H-P:9.00-16.00 Szo-V:9.00-16.00
Bővebben>>>Tél

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Megújuló energia hasznosítása

In English: Thermal Project at Budapest Zoo

Termál projekt szórólap letöltéseHárom fővárosi cég, illetve intézmény együttműködésével valósult meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az az új fűtési rendszer, amely geotermikus (termál) energia hasznosításával 100 ázsiai elefántbika súlyával, azaz 500 tonna széndioxiddal csökkenti a környezet terhelését, egyúttal közpénzt takarít meg. A fejlesztés eredményeképpen 2012-től a városligeti intézmény fűtését jelentős részben a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével oldják meg. Az új rendszer 26 épületben összesen 80.000 köbméternyi légteret lát el termálhővel, és ezáltal több mint 350 állatfaj és közel 500 növényfaj többezer egyedének/kolóniájának biztosít igényeiknek megfelelő meleget.

A 315 millió forint összköltségű fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása mellett valósult meg.

A most megvalósításra került geotermikus fűtési rendszer lényege, hogy a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével biztosítják az állatkerti létesítmények fűtését. A beruházás részeként a Fürdő területén egy hőcserélő egység került kiépítésre. Innen indul ki az a szigetelt távhővezeték-pár, amely a Fürdő gépházát az Elefántház alagsorában kialakított hőközponton keresztül az Állatkert 14 épületével köti össze. Mivel a szükséges belső léghőmérséklet biztosításának energiaigénye a külső hőmérséklettől függően változik, a gyakorlatban a termálvíz hőjével az alapvető, folyamatos fűtést biztosítja az Intézmény, különösen nagy hidegben pedig kiegészítésként „rásegítenek" a gázüzemű kazánok, amelyek üzembiztonsági tartalékként továbbra is megmaradnak.

A projekt előnyei

Az együttműködés a jelenleg kihasználatlan energia hasznosításával mindhárom fél számára kölcsönösen előnyös. A beruházás elkészültével az Állatkert hőenergia igényének nagyobb részét lényegesen olcsóbb és biztonságosabb energia felhasználással fedezheti, kiadásait csökkentheti, a földgázfelhasználás – az időjárás alakulásától függően – a jelenleginek akár felére is csökkenhet. A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. megtakaríthatja a termálvíz kényszerhűtésére fordított víz és áram díjának jelentős részét, és bevételre tesz szert az átadott energia fejében. A Budapesti Távhőszolgáltató Részvénytársaság Zrt. (FŐTÁV) hosszútávon fenntartható energia-ellátó és hasznosító profilja erősödik.

Koksztól a geotermikus energiáig

Az Állatkert létesítményeinek fűtése az 1980-as évekig koksz alapú volt, az akkor megvalósított „gázprogram" óta pedig az állatkerti kazánok földgázzal üzemelnek. Az éves földgázfogyasztás magasnak mondható, mivel a fűtési szezon az Állatkert számos létesítménye – például a trópusi állatoknak és növényeknek otthont adó épületek – esetében hosszabb, mint egy lakó- vagy irodaépületben, illetve ezen élőlények közül számos faj hőmérséklet igénye meghaladja az emberét. A 2010-es évben több mint 800 ezer köbméter földgáz fogyott az Állatkertben, a gázszámla pedig megközelítette a 100 millió forintot. Az Intézmény folyamatosan foglalkozik energiaellátásának korszerűsítésével, a felhasznált energiahordozók költségének csökkentésével. E modernizáció jegyében például a hagyományos gázkazánokat az elmúlt évek során fokozatosan korszerű, kondenzációs gázkazánokra cserélték, az új létesítményekben felületfűtést alakítottak ki, illetve modernizálták a fűtési rendszerek vezérlését is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert termálvízzel történő hőellátását biztosító rendszer kiépítése az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg. A projekt tervezett összköltsége nettó 395 millió forint, amelyből 237 millió forintnyi (60%) az uniós forrás, 39 millió forint az Állatkert által vállalt önrész, 118 millió forintnyi forrást pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosított visszatérítendő támogatásként.