Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 5 – 6. évfolyam

A lebontó szervezetek* 45 perc
Az emberiség egyik legnagyobb problémája a hulladékgazdálkodás. Pedig a természet már évezredek óta jóval előrébb jár nálunk: a lebontó szervezetek által minden hulladékát újrahasznosítja. Melyek ezek a fontos élőlények, és hogyan tevékenykednek? Megismerkedünk a talaj parányi lényeivel tanulmányozzuk testfelépítésüket, életmódjukat, hogy megértsük jelentőségüket.

Élet hat lábon 45 perc
Miért van szüksége az ízeltlábúaknak legalább hat lábra? Mitől rovar a bogár? Hogyan lehet növekedni páncélban? Mire jók a rovarok? Mi történne, ha eltűnnének a Földről? Mindezekre, és a rovarvilág sok más talányára is választ kaphatunk a foglalkozáson.

Élet a kertben: csúszó-mászó élőlények 45 perc
Miért jönnek elő az esőben a csigák, és miért a földigiliszták? Nézzük meg őket közelebbről! Keressünk hasonlóságokat és különbségeket! Honnan ismerjük fel, hogy a kertben jártak? Hogyan közlekednek lábak nélkül? Melyikük tünteti el a fűszálakat? Vetítéssel egybekötött élőállatos foglalkozás.

Állati „szuperérzékek" 45 perc
Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen? Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

Természetismereti felfedezések 45 perc
A Varázshegy Felfedezőtermében állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak után nyomozunk egy kutatójáték keretében. A tárgyakat tematikus szekrények és nagyítóasztalok rejtik. A foglalkozás játékos módon fejleszti a szövegértési képességet is.

Fogas kérdések 45 perc
Vajon melyiknek van élesebb foga: a ragadozónak vagy a növényevőnek? Miben hasonlít egymásra az egér és az elefánt fogazata? Melyik az az állat, amelyiknek a homlokából nő ki az agyara, és melyik az, amelyiknek az egész bőrét fogak borítják? Mit esznek az állatok és vajon milyen az egészséges táplálkozás a ő esetükben, illetve az emberek esetében? Kirándulás a fogak birodalmában, kézbe vehető szemléltető eszközök segítségével.

Vizek és vízpartok állatai és természetvédelmi helyzetük* 45-60 perc
Kirándulás a Nagytó partján és a Pákásztanyán. Miként alkalmazkodtak az egyes élőlénycsoportok a vízi életmódhoz? Mit kell tudni a Nagytó madarainak táplálékszerzési szokásairól? Hol fészkelnek a kárókatonák? Vízben és vízparton élő állatok közvetlen megfigyelése, jellemzőik, testfelépítésük és az élőhelyükön jelentkező veszélyeztető tényezők megvitatása.

Hidegvérű társaság: a hüllők birodalma 45-60 perc
Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Milyen különleges tulajdonságaik vannak? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

Vadállatok mentése: természetvédelem az állatkertben 60 perc
Az állatkerteknek fontos küldetése az élőhelyükön veszélyeztetett állatfajok védelme. Miért kerül olyan sok állatfaj a természetben veszélybe? Hogyan történik a sérült vadállatok mentése, gyógykezelése? A program során megismerkedünk néhány, a kihalás szélére került állatfajjal és megvizsgáljuk megőrzésük lehetőségeit és esélyeit.

Éghajlatváltozás és a sarkvidékek 60 perc
Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a jégkorszaki környezet törvényeivel, a sarkvidékek jellegzetes élővilágával és a változások apró, de határozott jeleivel. Preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

A tájékozódás képessége 90 perc
A tájékozódás alapjai, helymeghatározás, viszonyítás. Jelek és jelrendszerek, térképolvasás. Hogyan tájékozódnak az állatok, és hogyan mi, emberek? A foglalkozás során megfigyeljük az állatok mozgását, és készségfejlesztő játékok segítségével próbáljuk az állatok képességeit modellezni.

Egy kis állattan – terepi változat 120 perc
A Budapesti Állatkert kiváló helyszín a városi zöldterületek felfedezésére. Gazdag növény- és állatvilág vette birtokba: ízeltlábúak, madarak és hüllők élnek vadon a park területén a kiállított egzotikus fajok szomszédságában. Az állatkertben így nem csupán a kifutókban lelhetünk érdekes élőlényekre, hanem a látogatói sétányok mentén is. Távcsövekkel, gyűjtőfelszereléssel és határozókönyvekkel várunk minden városi természetbúvárt!
* Kérhető az oktatási csomag részeként kézműves foglalkozással kiegészítve. (Lásd a Zöldműhelynél!)