Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Angolpark

Az egykori Angolpark kapujaAz Angolpark története a bajor származású Meinhard testvérekkel kezdődött. A vurstli vállalkozóiként több sikeres mutatványt üzemeltettek, amelyek közül kétségkívül a sárkányvasút volt a legnépszerűbb. A siker nyomán annyi tőkére tettek szert, hogy abból meg tudták venni a Hermina út túloldalán található három telket, hogy azt egybenyitva egy egységes szórakoztató parkot hozzanak létre. Azért, hogy a park korszerűségét, modern voltát hangoztassák, a megnyitás előtt „amerikai parkként”, illetve „angol parkként” emlegették. Az 1910. március 27-én megnyílt komplexum kapujára végül az Angolpark név került.

Érdemes persze megemlíteni, hogy ez a név a történelem viharai közepette időnként megváltozott: az őszirózsás forradalom idején Nemzeti Park, a tanácskormány uralma alatt Néppark, a második világháború idején pedig Hungária Park néven üzemelt.

Az Angolpark újdonsága elsősorban abban rejlett, hogy az egymás mellé állított, egyenetlen színvonalú szolgáltatást kínáló önálló mutatványos bódék helyett, egységesen igazgatott, komplex szórakoztató parkkal várták a látogatókat, rengeteg korszerű szórakozási lehetőséggel. Ezek persze a későbbi Vidámparkkal ellentétben nem feltétlenül a gyermekek, hanem inkább a felnőttek igényeihez voltak igazítva. Éppen ennek tudható be, hogy az Angolpark hajnali kettőig volt nyitva, a legnagyobb élet pedig este kilenc és éjfél között volt, különösen a tánclokál és a bajor söröző, illetve az esti varietéprogramot kínáló étterem környékén.

Az Angolpark a második világháborúig a pesti középosztály egyik kedvelt szórakozóhelye volt. Az ostrom során azonban sok játék megsérült, némelyiküket már kijavítani sem lehetett. Ráadásul a háború után az Angolpark mindenestül a megszálló szovjet hatóságok tulajdonába ment át, mivel a tulajdonos Meinhard-família jogilag németnek, tulajdonuk pedig német tulajdonnak számított. A háborút követő néhány évben így közvetlenül szovjet irányítás mellett üzemelt az Angolpark, majd területét és játékait – a szomszédos vurstlival együtt – az 1950-ben megnyitott Vidámpark örökölte meg.

Az Angolpark eredeti játéküzemeiből és létesítményeiből a Vidámpark viszonylag sokat át tudott venni. Egy részüket azonban az elkövetkező években, évtizedekben lebontották, s volt olyan is, amely leégett. Így a régi Angolpark játékai közül csak a hullámvasút, illetve az alatta található mesecsónak maradt ránk.